Видалення аденоїдів

Аденоїд (глоточна, носоглоткова мигдалина) є скупченням лімфоїдної тканини в задніх відділах носової порожнини, верхній частині носоглотки. Основною функцією даного органу в людини є боротьба з чужорідними інфекційними агентами. Крім цього аденоїди можуть бути резервуаром бактеріальних інфекцій, що веде до рецидивуючих інфекційних процесів у носових пазухах, порожнині вуха, горла. 

Ступені аденоїдів 

 

Часті вірусні та бактеріальні захворювання порожнини носоглотки ведуть до поступового збільшення лімфоїдної тканини глоткового кільця, зокрема до гіпертрофії аденоїдів.

Залежно від розмірів носоглоткової мигдалики та ступеня перекриття сошника аденоїдні вегетації класифікують на 3 ступені. 

 

Таблиця 1. Ступені аденоїдів.  

 

 

I ступінь 

II ступінь

III ступінь

Розмір аденоїдів та характер носового дихання

Аденоїдна тканина поширюється до верхньої третини сошника. Носове дихання цьому етапі розвитку патології зберігається, може бути трохи утруднено (особливо у горизонтальному положенні).

Аденоїди поширюються до середньої третини сошника. Пацієнти скаржаться на утруднення дихання через носа. 

Аденоїдна тканина перекриває просвіт носоглотки, досягає нижньої частини сошника. Дихання через ніс важко, пацієнт постійно дихає через рот. У деяких випадках розвивається синдром "нічного апное"

Спосіб лікування

Консервативна терапія при даному ступені захворювання здебільшого має позитивний ефект. Можливе оперативне втручання.

Консервативне лікування. При неефективності останнього – оперативне лікування. 

Хірургічне лікування. 


 

Аденоїдні розростання порушують фізіологічний механізм дихання, що веде до сухості слизових оболонок, порушення будови лицевого скелета, зниження когнітивних функцій дитини, затримки фізичного та психічного розвитку. 

 

Коли потрібно видаляти аденоїди

У клініці “Інмедико” міста Запоріжжя ЛОР – спеціалісти за допомогою спеціальної апаратури допоможуть діагностувати ступінь аденоїдів, а також визначать тактику лікування для конкретного пацієнта. До переваг клініки належить відповідне технічне забезпечення кабінетів, що дозволяє вивести на екран результати ендоскопічного огляду порожнини носоглотки. 

 

Показання до аденоїдектомії:

  1. Хронічний аденоїдит з ринореєю, що триває 12 тижнів і більше, незважаючи на антибактеріальне лікування (як мінімум протягом 3 тижнів).

  2. Риносинусит хронічний, що триває понад 12 тижнів (незважаючи на 3-тижневий курс антибактеріального лікування), а також наявність одного з наступних факторів:

  • результати КТ-дослідження, що свідчать про хронічну інфекцію придаткових пазух носа, порожнини носоглотки;

  • результати ендоскопічного дослідження порожнини носоглотки, що підтверджують наявність аденоїдних вегетацій;

  • результати об'єктивного обстеження, що свідчать про наявність хронічної інфекції ЛОР-органів 

  1. Чотири епізоди рецидивів аденоїдиту у дитини віком до 12 років з ринореєю гнійного характеру.  

  2. Часті рецидиви середніх ексудативних отитів, а також поступове зниження гостроти слуху дитини. 

  3. Симптоматична обструкція дихальних шляхів, включаючи нічне апное, затримку у розвитку, поведінкові проблеми, енурез, у поєднанні з підтвердженою гіпертрофією аденоїдів за допомогою бічної рентгенографії або ендоскопічного дослідження порожнини носоглотки. 

 

За відсутності лікування аденоїдів лімфоїдна тканина поступово збільшуватиметься. Якщо на ранніх стадіях патології ще можна зупинити зростання носоглоткової мигдалини за допомогою консервативних засобів лікування, то на пізніх етапах ефективне лише оперативне втручання.

 

Зверніть увагу! Своєчасна діагностика захворювання та адекватне лікування є запорукою одужання.